Sănătatea psihologică - cateva caracteristici.


  Aspectele psihice sănătoase sunt capabile printre altele să perceapă cu o mare deschidere interioară realitatea așa cum este ea, și nu așa cum ne-ar placea să fie, ordonată frumos in sertarașe. Aceste părți pot simți emoțiile in mod adecvat fiecărei situații și le pot exprima: sentimentele nu sunt nici complet inexistente, nici in exces.

  O persoană sănătoasă psihologic iși poate aminti evenimentele importante, dar și pe cele dureroase sau infricoșătoare. Este capabilă să ii intampine pe ceilalți oameni fără neincredere, dimpotrivă, au incredere in ceilalți pentru că au incredere in sine. Intrucat iși cunosc propriile slăbiciuni, știu că și alți oameni au astfel de slăbiciuni. Oamenii sănătoși psihic știu că uneori  este necesar să fim precauți in contactele noastre cu alți oameni.

  Sănătatea psihică se manifestă in capacitatea de a intra in relații afective profunde. Putem stabili o relație bună cu altcineva, in momentul in care avem o relație bună cu noi inșine. Dacă observăm că ne pierdem legătura cu noi inșine, pentru că suntem intr-o relație proastă, putem să ne eliberăm din aceasta.

  Aspectele psihice sănătoase ale unei persoane au capacitatea de a reflecta asupra adecvării propriilor acțiuni și sunt pregătite să asume responsabilitatea pentru urmările acțiunilor lor. Aceasta inseamnă să iți accepți vinovăția atunci cand i-ai făcut cuiva o nedreptate și, in egală măsură, să nu te simți vinovat pentru ceva ce nu ai făcut.

  In cazul conflictelor, o persoană sănătoasă nu iși face iluzii despre rezolvări rapide sau ușoare ale problemelor sau, in cazul dificultăților și obstacolelor, nu se descurajează total, ci iși face mai departe speranțe realiste pentru o rezolvare.