Psihoterapia de cuplu

Intrebarea de baza la care trebuie sa raspunda un cuplu care doreste o intalnire cu un specialist este: "Dorim noi doi sa intram intr-un proces de consiliere/terapie pentru a ajunge la o mai buna intelegere a dificultatilor cuplului in traiul impreuna? Suntem pregatiti pentru a invata ceva din criza actuala?"
Este important sa distingem ceea ce ar fi de dorit si ideal (scop ideal) de ceea ce este clinic posibil (scop realist). Terapia conjugala se adapteaza nevoilor cuplului, stadiului sau de dezvoltare si posibilitatilor sale. Terapeutul de cuplu va incerca sa pastreze o pozitie neutra, de observator obiectiv, sau poate va incerca sa intre in "jocul" cuplului respectiv si sa-i foloseasca legile in mod constructiv.

Exista in mare doua forme de metode prin care se poate aborda psihoterapia de cuplu, unele ce vizeaza elaborarea conflictelor (de orientare psihanalitica) si altele care vizeaza modificarea comportamentului si care se inspira din teoriile sistemice si ale comunicarii. In prima forma, terapia incearca sa inteleaga mai bine comportamentul partenerilor cu motivatiile lor inconstiente. In a doua forma, se pleaca de la o modificare directa a comportamentului si comunicarii, sprijinindu-se pe invatarea bazata pe efect.


Programează o consultație