Să te simți bine cu tine insuți


  Copiii cu un atașament sigur pot sa se joace liniștiți cu jucăriile lor, pentru că știu că pot merge oricand la mama sau la tata, atunci cand au nevoie de apropiere și de contact corporal. Atunci cand nu au incredere că părinții vor fi sigur acolo, copiii incep sa se preocupe prea mult de felul in care se pot conecta cu părinții lor absenți fizic sau psihic, sau de modul in care ii pot face atenți la ei. De aceea nu sunt in stare sa se concentreze asupra propriilor activități.

  Să te simți bine cu tine insuți, să iți poți urma propriile dorințe este un semn esențial al autonomiei. La fel de problematic este atunci cand o persoană simte nevoia să fie mereu in centrul atenției tuturor. De multe ori in asemenea cazuri se confundă nevoia de ceilalți cu iubirea.

  O persoană care are o nevoie prea mare de ceilalți, trebuie să invețe cu timpul că a avea o relație cu cineva nu inseamnă să fii mereu impreună cu ea sau să o monopolizezi, ori sa fie monopolizată de ea. Asta presupune ca adultul să iși poată suporta reapariția sentimentelor de singurătate din copilărie.