Personalitățile depresive



  Vom numi personalități depresive persoanele care trăiesc dificultatea angoasantă de a deveni un Eu de sine stătător, devenire trăită la modul cel mai profund ca o cădere din paradisul protecției. O primă consecință este că partenerul de viață al unei astfel de persoane va fi mereu supraevaluat. Astfel, se instalează o dependență și aici se afla problema centrală a personalităților depresive: ei sunt mai mult decat alți oameni predați unui partener.

  Dacă un om are nevoie atat de stringent de un altul, el va tinde să suspende intr-o măsură cat mai mare distanța care il separă de celălalt. Pentru el distanța inseamnă: a fi lăsat singur, a fi părăsit și aceasta poate duce la mari depresii, pană la disperare. Singurul ajutor ar fi ca o astfel de persoană să dezvolte o independență și o autonomie atat de mari, incat să nu mai fie complet predată partenerului. Dar tocmai acest lucru este pentru depresiv cel mai greu, deoarece astfel el ar trebui să slăbească stransa legătură cu celălalt și aceasta ar declanșa imediat teama de pierdere.

  Depresivii caută dependența pentru că le promite siguranță: odată cu dependența crește insă și angoasa de pierdere; de aceea ei vor să se atașeze de celălalt cat mai strans posibil și de aceea reacționează cu panică chiar la cele mai mici despărțiri. In acest fel se ajunge la un cerc vicios care nu poate fi intrerupt decat dacă persoana indrăznește să devină ea insăși, să aibă o ființă autonomă.