Omul dependent


"- De ce bei?
 - ‎Mereu probleme cu nevasta!
 - ‎La ce rezultat ajungi?
 - ‎Mereu probleme cu nevasta!"

 Genul acesta de dialog ne arată cercul vicios și falsitatea care il inconjoară pe dependent. Ne este la indemana să reprosam, dar la ce scop ajungem? Persoana dependentă știe foarte bine toate aceste lucruri și doar o impingem să se justifice și mai puternic, să se simtă din nou sub tutelă. Dacă dorim ca o astfel de persoană să se ințeleagă pe sine din interior, atunci trebuie să luăm in serios atat pretextele, cat și motivele.

Desigur, dependența văzută din exterior este o atitudine ingrozitor de greșită, "sinucidere in rate".Insa, de multe ori, doar dacă refuzăm orice judecată de valoare și luăm totul cat se poate de serios, putem incuraja o persoană dependentă să se judece, să facă distincții, să-și atribuie propria valoare iar mai tarziu să ia decizii.

Doar cineva care care se poate privi profund are șansa "de a deveni din nou cinstit", de a se debarasa de muntele de sentimente de vinovăție și de a vedea că drogul in cauză nu este un scop in sine, ci doar un mijloc - un mijloc la care există alternative. Apoi, persoana poate incerca să facă distincția intre situațiile in care este mai mult sau mai puțin probabil să bea, sau să consume alte substanțe, o condiție importantă in tentativa de a recaștiga autocontrolul.