Motivația pentru schimbare



  Nevoie de schimbare trebuie să derive din experimentarea unui oarecare grad de disconfort sau suferință personală de care iți dorești să te eliberezi. O persoană care caută un tratament psihologic doar pentru că iși dorește să se cunoască pe sine, nu are o motivație autentică. Dacă nu există o anxietate generată de disconfortul aferent, schimbarea nu e posibilă.

  Această motivație va fi progresiv consolidată in client ori de cate ori există și o oarecare curiozitate despre lumea sa psihică: și anume, de a ști de ce lucrurile funcționează așa cum funcționează in ceea ce privește personalitatea sa; de ce a luat anumite decizii de-a lungul vieții, deși a conștientizat riscul, pentru ca apoi să ia exact aceleași decizii in situații similare; sau de ce repetă anumite comportamente nepotrivite față de persoanele care reprezintă figuri parentale.

  Deci motivația de a urma un tratament psihologic include atat dorința de a pune capăt suferinței, cat și dorința de a ințelege conexiunile intre disconfortul trăit și funcționarea relațională proprie.