La ce sunt bune apărările psihologice.



   Publicul profan consideră că apărările psihologice sunt prin natura lor problematice, avand o conotație negativă. A numi pe cineva "defensiv" este in mod universal ințeles ca o critică. Și terapeuții folosesc astfel  cuvantul in limbajul obișnuit, dar cand discută mecanismele de apărare intr-un mod științific și teoretic, nu presupun neapărat că atunci cand operează o apărare se intamplă ceva patologic. De fapt, anumite probleme , in special "decompensările" psihotice sau aproape psihotice, pot fi ințelese ca dovada unor apărări insuficiente.

   Fenomenele la care ne referim ca fiind apărări au multe funcții benefice. Acestea incep ca adaptări sănătoase, creative și continuă să lucreze adaptativ pe parcursul vieții. Cand acționează pentru a proteja eul de amenințare, sunt percepute ca "apărări", o etichetă care se potrivește in acele circumstanțe.

   Persoana care folosește o apărare, in general incearcă inconștient să realizeze unul sau ambele dintre următoarele lucruri:
 1. Evitarea sau administrarea unui puternic sentiment amenințător, de obicei anxietate, dar uneori durere copleșitoare, rușine, invidie și alte experiențe emoționale dezorganizatoare.
2. Menținerea stimei de sine.