Intrebarile copiilor referitoare la sex si reproducere
Copiii intre trei si sase ani pun intrebari in limita limbajului pe care il au la dispozitie. "De ce n-are tati sani?" "Ce este punguta de sub penisul meu?" " Pot sa stau in picioare si sa fac pipi ca baietii?" "Fetele nu arata la fel. Al lor a cazut?"
Parintii trebuie sa nu se sa nu se incurce in raspunsuri complicate. Privind copilul in ochi, parintele va sti cand a mers prea departe cu explicatiile. Cu cat copilul va avea sentimentul ca parintele este cinstit raspunzand la intrebarile lui, cu atat mai satisfacatoare va fi pentru el conversatia. Lipsa unui raspuns sau sentimentul de dezaprobare pe care ar putea sa-l resimta, va intensifica importanta intrebarii si va inchide caile de comunicare.
Copiii comunica cand primesc mai multe informatii decat pot asimila, privind intr-o parte sau evitand privirea. Parintele stie cand raspunsul sau a satisfacut, momentan, intrebarea pusa de copil. Spre deosebire de informatiile de la televizor sau povestile cu cei de aceeasi varsta, deschiderea voastra si onestitatea raspunsurilor date de voi ii vor conferi siguranta.
Cand ar trebui sa li se dea copiilor o descriere completa a actului sexual? Imediat ce copilul pune intrebari despre felul in care vin pe lume bebelusii. Parintii trebuie sa dea o explicatie simpla si onesta. Copilul va intreba in alta parte daca are senzatia ca parintii nu i-au raspuns la intrebare. Descoperirea adevarului printre chicotelile celor de aceeasi varsta, dupa ce ai crezut ani de zile povestea berzei spusa de parinti, in mod sigur va fi cu mult mai suparatoare decat raspunsul simplu si direct, primit de la parinte chiar de la inceput.
Daca parintii reusesc sa stabileasca acum o comunicare sincera fata de sexualitate, este mult mai probabil ca in anii care vin, copilul sa se bazeze pe ei atunci cand vor fi necesare informatii extrem de importante cu privire la sexualitate.