Exhibitionismul si voierismul

 

  Expunandu-si public organele genitale in fata unor femei sau fete straine, exhibitionistul se asigura pe sine ca nu este castrat ( in sens psihanalitic). Reactia de soc produsa de actiunile sale il ajuta sa faca fata anxietatii de castrare si ii da un sentiment de putere asupra sexului opus. Actele exhibitioniste urmeaza tipic o situatie in care barbatul in cauza s-a simtit umilit, fiind frecvent in puterea unei femei. In schimb, exhibitionistul isi razbuna umilirea prin socarea unor femei straine. Mai mult, expunerea organelor sale genitale il face capabil pe barbat sa-si regaseasca un sens al valorii si o identitate masculina pozitiva. Acesti barbati sufera frecvent de o insecuritate profunda in legatura cu masculinitatea lor.
   Exhibitionistii simt frecvent ca ei nu produc nici un impact asupra nimanui din familia lor, si astfel ei trebuie sa recurga la masuri extraordinare pentru a fi observati. Fiecare act exhibitionist poate fi, prin urmare, o incercare de a intoarce o situatie traumatica din copilarie.
 
  Fata cealalta a exhibitionismului  - voierismul - implica si o violare a intimitatii unei femei straine, un triumf agresiv, dar secret asupra sexului feminin. Unii autori leaga tendintele voieriste  de o fixare la scena primitiva din copilarie, in care copilul fie e martor, fie aude prea mult din actul sexual al parintilor. Aceasta experienta traumatica timpurie ar putea provoca anxietatea de castrare a copilului si apoi sa-l determine sa repuna in act scena tot mereu intr-o incercare de a stapani activ o trauma resimtita pasiv. Se poate identifica, de asemenea, o componenta agresiva in actul de a privi, conceptualizandu-l ca pe o deplasare a dorintei de a fi direct distructiv fata de femei, cu scopul de a evita vinovatia.
   Chiar pacientii care nu sunt incliniati catre activitati voieriste manifeste pot sa arate derivate comune, cum ar fi o curiozitate si anxietate in legatura cu privitul. Umii pacienti sunt chiar refractari in a arunca o privire in cabinetul terapeutului lor de teama ca acea curiozitate a lor va fi interpretata ca distructiva sau ca vor vedea ceva interzis.
   Exhibitionismul si voierismul au o insusire esentiala tipica pentru toate perversiunile: o dialectica intre suprafata si adancime, intre vizibil si secret, intre disponibil si retinut.