Etapele unui doliu



  Numeroase studii au incercat să descrie reacțiile legate de doliu și să ințeleagă cum se poate alina suferința celui indoliat. Conform mai multor autori, sunt reperate mai multe stadii ale travaliului de doliu, care de obicei se succed dar se pot si suprapune.

  1.   Prima etapă a doliului este marcată de o faza de șoc, care incepe odată cu aflarea vestii. Vestea este cu atat mai violentă cu cat survine brutal, fără să fi putut fi anticipată. Pot surveni manifestări de suferință profundă, țipete, plans, neințelegere, stupoare sau șoc. Adesea apare o stare de incredulitate, ba chiar de negare: "nu este adevărat", "nu se poate așa ceva", "nu pot să cred".

  2.  A doua etapă este descrisă ca o perioadă de furie care să conducă la reacții agresive față de cei apropiați prezenți in momentul decesului sau față de profesioniști. Uneori, furia se poate exprima in raport cu cel decedat, in special in cazul sinuciderilor.

  3.   A treia etapă este marcată de o perioadă de dezorganizare psihica, care se manifestă prin reacții emoționale multiple: disperare, vinovăție, rușine, plans, retragere socială, identificarea cu cel decedat, tulburări depresive și altele. După șocul inițial al veștii, cel indoliat prezintă o stare neobișnuită, cu afecțiuni la nivel somatic, intelectual, afectiv. Durerea din această fază poate fi intensă, sfașietoare, sau, din contră, tăcută și inăbușită.

  4.   A patra etapă este cea a reorganizării psihice, care ține de  adaptarea celui indoliat la pierderea celui apropiat. Este o etapă de interiorizare a relației cu persoana pierdută și de reinvestire a vieții; o viață iremediabil diferită de viața "dinainte", insă o viață posibilă, care trebuie suportată și imblanzită incet-incet, adică imblanzirea absenței celui drag.

Helene Romano