Efectul terapeutic temporar și cel de durată.



   La primele intalniri clientul care "iși ventilează" durerea sau disconfortul in fața specialistului va obține o ușurare temporară. El iși prezintă dificultățile și necazurile sperand să găsească in persoana specialistului o anumită dispoziție și receptivitate de a asculta și de a tolera ceea ce aude, fără să reacționeze imediat prin acuzații sau incurajări false.

   Astfel, uneori clientul iși revarsă sentimentele intr-o manieră pe care o numim "evacuatoare". Altfel spus, el elimina din sine disconfortul emoțional intolerabil  ca și cum nu poate digera acel disconfort și vrea să se elibereze de el complet. Rezultatul va fi o ușurare temporară, dar dacă nu abordează problema in profunzime, efectul terapeutic va fi trecător.

   In terapie, clientul are nevoie sa se elibereze de ceva in prezența cuiva care ascultă, care ii validează disconfortul și care ar putea ințelege cate ceva din lucrurile prin care trece. In acest caz efectul terapeutic poate fi mai de durată, pentru că in atitudinea clientului există implicit și o anumită capacitate de a-și asuma responsabilitatea pentru propria realitate psihică, capacitate care il va face mai puternic și mai capabil să colaboreze.