Dependența și durerea psihica


  Dependența este un sistem de management al anxietății. Noi toți suntem dependenți, intr-un fel sau altul. Dependența este un comportament reflex, condiționat, deseori tot mai greu de infranat, care reduce pe moment nivelul  de stres. In viața noastră cotidiană se insinuează numeroase asemenea reacții reflexe, de care fie suntem, fie nu suntem conștienți.

  Tulburările nutriționale sunt greu de controlat, deoarece hrana reprezintă o formă arhaică de răsplată orală și are conotația imediată a unei hrane emoționale. Dependența de muncă se intalnește atunci cand o persoană proiectează starea sa de bine asupra unor lucruri abstracte precum succesul, inaintarea in funcție și diverse alte modalități de evitare a abisului existențial care se află mereu sub picioarele noastre.

  Tiparele noastre de dependență sunt mult mai subtile decat simplu fapt că cineva se imbată și iși alină astfel pentru moment durerea de a trăi. Dependențele nu gestionează doar anxietatea, ele sunt in același timp și eforturi de a ne impiedica să simțim ceea ce simțim deja.

  Oricat de natural este ca o persoană să evite durerea, uneori singura modalitate de a elimina durerea, de a ne maturiza și a evolua, este tocmai suportarea acestei dureri. Singura modalitate de a ne elibera din lanțurile dependenței este de a simți durerea impotriva căreia ne protejam tocmai prin această dependență, durerea pe care o simțim deja.