Agresivitatea pasivă.


  Agresivitatea pasivă e un mecanism de apărare in care furia e negată sau minimalizată și exprimată indirect prin comportamente pasive, cum a fi a intarzia sau a uita o intalnire sau o programare. Acest mecanism redirecționează o amenințare inconștientă, asociată cu o exprimare mai deschisă a agresivității.

  Totuși, acest tip de comportament este problematic prin aceea că, in loc sa exprime nemulțumirile intr-un mod productiv, aceste persoane le provoacă frustrări neintenționat, și celorlalți. Cum de obicei nu sunt conștienți de comportamentul lor, persoanelor le este adesea dificil să ințeleagă furia celorlalți față de ei, ca reacție la agresivitatea lor pasivă.

  Un obiectiv important al psihoterapiei este acela de a ajuta astfel de persoane să recunoască această apărare și să identifice diferitele scenarii și conflicte care interferează cu o exprimare mai directă și mai eficace a sentimentelor de furie. Această explorare urmărește să determine ce anume declanșează frustrarea clienților, ca să poată apoi aborda mai eficient sursa furiei lor.