Dreptul de a simti.



   Straduindu-ne sa protejam copii de emotii dureroase, riscam sa-i lipsim de cele mai bune mijloace de a face fata experientelor dureroase. Intristarea, chiar daca este vorba despre tristetea pentru un hamster mort, este o măsură necesara pentru depășirea efectelor pierderii.


    Copilul căruia nu i se ingăduie sa simtă durerea pentru animalul lui preferat sau pentru o pierdere mai importanta este obligat sa recurgă la masuri de aparare inferioare, de exemplu sa nege durerea provocata de pierdere și sa nu simtă nimic. Dacă ar fi crescut permanent pe aceasta baza, privat de posibilitatea de a cunoaște durerea, copilul ar deveni o persoana neputincioasa, lipsita de calitate sau de profunzime in viata emotională.


    Aceasta inseamnă că nu vom ingropa animalul mort și nu vom da fuga la magazin pentru a cumpăra un inlocuitor. Ar insemna să nu pretuim iubirea copilului. Este ca și cand i-am spune: "Nu te simti prost; iubirea ta nu este importanta; orice hamster, orice caine, orice pisica poate fi inlocuită și poti iubi un animal la fel de mult ca pe celălalt ". Momentul inlocuirii animalului mort va veni atunci cand durerea s-a consumat și cand copilul insuși este gata sa se ataseze de alt animal.



Selma Fraiberg