Viața in realitatea virtuală.
In ultimele decenii, internetul a produs o schimbare mai profundă a felului in care ne trăim viețile decat orice alt factor de influență. Să fotografiezi ce faci - și ce bine te simți făcand lucrul respectiv - pare să fi devenit mai important decat să te bucuri propriu-zis de ceea ce faci, trăind autentic, in timp real.
Cand mergem la o petrecere, o conferință sau o intalnire cu colegii, observăm că, in cea mai mare parte a timpului, fiecare participant este mai mult absorbit in comunicarea virtuală, prin intermediul telefonului, decat implicat in contactul față in față cu persoanele reale din apropiere. Ne trăim viețile in lumea digitală, un fel de "fiind acolo fără a fi acolo".
Epoca smartphone-ului omniprezent a contribuit substanțial la narcisismul culturii contemporane. Imaginile văzute de oameni, de multe ori sunt false și inșelătoare; este improbabil ca "adevăratul eu" să apară pe o pagină de Facebook.
Este clar ca empatia a pierdut teren in vreme ce acum răspundem in mod constant la moduri de comunicare și mesaje neautentice și incercăm să ne poziționăm intr-o manieră care ne va prezenta intr-o lumină favorabilă. Poate că cel mai tulburător aspect al acestei schimbări culturale este raritatea faptului de a mai găsi vreo persoană cu adevărat prezentă cand se află in compania celorlalți.
Spicuiri din "Narcisismul" - Glen O. Gabbard și Holly Crisp.