Tulburarile anxioase: descriere generala



Agorafobia: teama de situatii sau locuri care ar putea aminti sau intretine un atac de panica.

Anxietatea de separare: ingrijorare excesiva privind despartirea de o persoana iubita sau de casa; dureaza cel putin patru saptamani si cauzeaza o incapacitare semnificativa.

Anxietatea generalizata: ingrijorare excesiva permanenta si anxietate.

Atacul de panica: aparitia intensa si brusca a unor sentimente de teroare; frica sau neliniste, insotite de reactii fizice (respiratie taiata, palpitatii cardiace, disconfort) si cognitive/emotive (dorinta de a scapa, teama de a pierde controlul asupra propriei persoane, teama de a innebuni).

Fobia sociala: anxietatea e legata de anumite situatii in care persoana este supusa unor asteptari din punct de vedere social sau al performantelor.

Fobiile specifice: anxietate si frica specifice produse de un obiect sau o situatie si avand drept consecinte comportamente de evitare.

Sindromul de stres posttraumatic: retrairea unor ganduri, sentimente sau a unei detrese asociate cu un eveniment extrem de traumatizant, care determina o excitatie sporita si amortirea/evitarea gandurilor/ sentimentelor/ situatiilor asociate cu evenimentul traumatic; dureaza cel putin o luna.

Tulburare de stres acut: reactia imediata la un eveniment extrem de traumatizant, care determina o excitatie sporita si evitarea situatiilor/evenimentelor declansatoare; dureaza pana la patru saptamani.

Tulburarea obsesiv-compulsiva: preocuparea pentru obsesii (ganduri, dorinte ce provoaca anxietate) si/sau compulsii (impulsul de a actiona pentru a neutraliza anxietatea).

Tulburarile anxioase induse de o substanta: simptome de anxietate ce rezulta direct din consumul unei substante: de exemplu, inhalanti, alcool, stimulente, medicamente.