Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD)


Cand un copil este in mișcare continuă, cand nu poate sta liniștit și nu poate fi atent, pentru mai mult de o secunda, la orice sarcină, cand pare de neoprit, iritabil sau prea ușor de distras de orice mic deranj, ar trebui evaluat pentru tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD).

Problema ADHD-ului este supra-diagnosticarea. Multi copii trec prin perioade de activitate excesivă; copiii anxioși probabil vor fi hiperactivi și vor avea perioade de concentrare scăzută a atenției. Uneori, copiii anxioși ca urmare a unei traume, au fost diagnosticați greșit cu această tulburare.

Hiperactivitatea poate fi reacția dată de un sistem nervos fragil, hipersensibil. Activitatea devine o modalitate de descărcare a tensiunii unui astfel de sistem nervos. Astfel, deși un copil cu ADHD nu este provocator in mod intenționat, el este deseori pedepsit și isi va dezvolta o imagine de sine mediocră.

Este important pentru părinți și profesori să conștientizeze că acest comportament disfuncțional al copilului este datorat unei cauze biologice, el nu o face "intenționat". Hiperactivitatea nu este vina lui, chiar dacă trebuie să trăiască cu consecințele acțiunilor sale.