Terapia depresiei


  Nimeni nu poate să fie sever deprimat o perioadă lungă de timp. Un obiectiv important in terapia unei persoane depresive nu este acela de a ajunge doar la finalul depresiei și a vedea acest lucru ca pe un succes terapeutic. Obiectivul ar fi folosirea episodului depresiv in așa fel incat cei afectați de el să aibă la final un alt mod de abordare a propriei persoane și a celor din jur, ceea ce ar putea face inutilă repetarea episodului.

  Nu rareori se intamplă ca o persoana depresiva care intra in terapie, dupa ce are un start bun, să redevină depresivă. Asta se poate intampla cand terapeutul a fost prea satisfacut de "progresele" pacientului și a incetat să-i ințeleagă disperarea depresivă.

  De multe ori, odată cu dispariția simptomelor depresive, considerăm că avem motive de bucurie și vedem persoana vindecată, insă acest lucru poate fi periculos pentru ea. Cand persoana nu mai este protejată de simptomele sale și incă nu percepe in mod corespunzător problema vieții sale, și, prin urmare nu posedă incă suficientă stabilitate, există mai mult ca oricand un risc de sinucidere crescut, de repetare a  depresiei,  sau evoluția ei către o situație cronică.