Simptomele adicției de muncă
Adicția de muncă prezintă multe asemănări cu cea a abuzului de substanțe și a alcoolismului. Termenul "workaholism", inventat de Wayne Oates (1971), preot american și profesor și psihologia religiei, surprinde foarte bine acest aspect.
Următoarele șapte caracteristici constituie simptomatologia sa:
1. Dedicarea unui volum excesiv de timp muncii.
2. Sentimentul de plictiseală in absența muncii, și ca urmare lipsa interesului pentru vacanțe, instalarea disforiei in timpul zilelor libere.
3. Lucratul in secret in timpul reuniunilor de familie, in momentele de intimitate romantică; pierderi ale atenției in timpul conversațiilor, din pricina unei preocupări interne fata de muncă.
4. Neglijarea nevoilor emoționale și fizice ale persoanelor apropiate (soț, soție, copii, părinți in varstă); de aici expresia "măritată/insurat cu munca".
5. Grija insuficientă pentru aspecte importante ale vieții ce nu au legătură cu munca (sănătate, ținută, situația financiară).
6. Lupta pentru atingerea obiectivelor nerealist de inalte, fie din punct de vedere cantitativ, fie calitativ, fie ambele. Nevoia de a fi extrem de productiv.
7. Negarea faptului că munca a devenit o suferință sau recunoașterea acestui fapt intr-un mod ridicol, care ascunde o reprezentare sadomasochistă a superiorității morale.
(Killinger,B. 1991)