Sarcinile adolescentei




   In termenii varstei cronologice, vorbim despre declansarea adolescentei ca avand loc in jurul varstei de 10-12 ani, ajungand pana la maturitate, in jurul varstei de 20 de ani. Iata cateva sarcini ale acestei perioade:

   - trecerea de la siguranta apropiata si familiara a casei si a scolii la o gama mai extinsa de oameni si idei din lumea larga.

   - proprietatea asupra corpului, care fusese inainte tinut intr-un fel de aranjament de leasing cu parintii; acest lucru presupune integrarea, in imaginea corpului, a nou-trezitelor emotii si fantasme sexuale, precum si schimbari rapide ale dimensiunii si puterii fizice.

   - dobandirea autonomiei personale si a deveni o persoana separata; acest lucru e inteles de obicei ca insemnand fundamentarea increderii in credintele si actiunile proprii, precum si a responsabilitatii fata de acestea.

   - obtinerea intimitatii cu ceilalti pe baza granitelor personale sigure si a unei identitati sexuale stabile.

   - adaptarea la lumea adulta a muncii si a grijii fata de cei tineri, cu valori ingemanate ale identificarii si urmaririi obiectivelor personale si profesionale, precum si angajamentul fata de intelegerile stabilite si sarcinile preluate.