Rusinea in terapie

 

 Terapia este inerent o experienta ce creeaza rusine, clientii avand cateodata nevoie de ajutor pentru a gestiona aceste sentimente, ele putand submina alianta terapeutica. Rusinea poate fi mai accentuata la inceputul terapiei deoarece in viata clientului exista o problema pe care el n-a putut sa o rezolve singur. A incepe terapia implica pentru un client a-i permite unui strain accesul intr-o zona vatamata si plina de nevoi, ceva ce majoritatea oamenilor ar dori sa tina pentru ei. A admite ca au nevoie de ajutor poate genera o rana narcisica, ce este sursa sentimentelor de rusine.

 

   Rusinea poate fi de asemenea provocata de faptul ca nevoile de atasament sunt intensificate la inceputul terapiei deoarece clientul cauta pe cineva mai puternic decat el si capabil sa-l ingrijeasca. Acestea pot rezulta in dorinte si fantasme destul de puternice de a fi ingrijit, iar adultii obisnuiti sa-si poarte singuri de grija, urasc de cele mai multe ori asemenea dorinte si au sentimentul ca ceva este in neregula cu ei.

 

   Un alt motiv ce poate provoca rusinea, este atitudinea critica a terapeutului. Exista unele cuvinte sau expresii, din partea terapeutului, care sunt de natura sa genereze rusinea, cum ar fi "trebuie". Utilizarea nepotrivita a umorului, din partea terapeutului, poate fi de asemenea riscanta, deoarece poate exista in el, o oarecare agresiune si/sau denigrare a lucrurilor care pot parea amuzante