Repetiția și anxietatea de a trăi diferit.



  Toate problemele psihologice sunt adaptative și se dezvoltă ca cel mai bun compromis posibil la circumstanțele vieții. Problemele noastre de viață, modurile prin care nu reușim să atingem potențialul nostru in muncă și in relațiile de iubire, reflectă configurații ale ceea ce am invățat pentru a crea un echilibru de anxietate minimă posibilă, atat in interiorul nostru, cat și cu cele mai importante persoane din viața noastră.

  Un astfel de echilibru devine familiar și confortabil și orice schimbare creează anxietate . Astfel, suntem mult mai motivați să repetăm familiarul și confortabilul decat suntem manați spre orice noțiune de fericire in sine, in special atunci cand confortabilul intră in conflict cu fericirea. Suferința cunoscută depășește căutarea implinirii personale.

  Problemele noastre de viață nu se află in trecutul nostru, ci in modul in care ne modelăm inconștient viața și relațiile actuale pentru a se conforma acelui trecut. Suntem inclinați să evocăm același tip de nefericire și/sau eșec pe care l-am experimentat inițial. La bine și la rau, suntem motivați inconștient să trăim in modul pe care il cunoaștem cel mai bine și de care suntem cel mai atașați.

  Irwin Hirsh