Reguli de disciplinare la trei ani




   Deoarece parintii copiilor de trei ani trebuie sa se astepte la tot mai multa frustrare pe masura ce acestia cresc si se confrunta cu asteptari tot mai mari din partea mediului cultural in care traiesc, prezentam mai jos cateva sfaturi (Dr. Berry Brazelton) pentru a ajuta copilul sa invete unde a gresit fara a-l face sa se simta parasit:

   - Pima sarcina pentru parinti este sa supravietuiasca "caderilor" de comportament, apoi sa reasigure copilul ca vor fi acolo pentru a-l opri pana atunci cand va putea sa se stapaneasca singur. Intrebati-va ce anume este probabil sa fi invatat din fiecare episod.

   - Dezvoltati tehnici precum imbratisatul sau continerea copilului, metode de calmare, pauze sau izolari scurte, atat ca modalitati de continere a acestuia cat si spre a-i da posibilitatea sa-si recapete controlul. Setarea limitelor devine in acest fel securizanta pentru copil.

   - Interveniti inainte de momentul in care copilul este coplesit. Pentru a stii cand este momentul potrivit este nevoie de timp. Luati in considerare atat stresul (tranzitii, frustrari, suprastimulari), cat si comportamentul non-verbal al copilului, manifestat in mod repetat inaintea unei crize.

   - Frustrarea este o forta sanatoasa pentru invatare, atata timp cat copilului i se da sansa sa se descurce cu ea. Cand in sfarsit reuseste, este mult mai probabil ca un copil sa-si spuna "Am reusit singur!"

   - Toleranta la frustrare este o achizitie majora pentru copil. Este dificil pentru parinti sa-si priveasca copilul frustrat; aceasta declanseaza frustrarea parintilor, frustrare pe care copilul o resimte si la care va reactiona la randul sau lui. Trebuie sa fiti pregatiti pentru regresii si progres lent. Ramaneti concentrati pe rezultatul final: auto-disciplina.


   Nu puteti evita greselile in disciplinarea copilului. Crizele de afect pot fi rezultatul acestor greseli, dar nu este sfarsitul lumii. Atat voi cat si copilul veti invata din aceste greseli. Deseori parintii sunt uimiti de cat de iertatori pot fi copiii lor, de cat de multe alte sanse exista inca.