Recomandari pentru parintii adoptivi



-    Asteptati-va la o perioada initiala de adaptare in care copilul trebuie sa renunte la atasamentul fata de mediul anterior. Este probabil sa apara o perioada de doliu si vulnerabilitate in comportamentul copilului. Nu o luati personal.
-    Asteptati-va sa va simtiti vulnerabili si sa aveti senzatia de pierdere atunci cand copilul vostru devine independent. Acest lucru se va intampla la fiecare criza si fiecare salt in dezvoltare. Fiti pregatiti sa discutati acest aspecte cu copilul.
-    Impartasiti perioadele de readaptare cu copilul. Sa invatati impreuna sa faceti fata stresului poate fi o arma puternica in consolidarea atasamentului vostru. "Cand esti dificil si ma infurii, sigur te inspaimanta. Si pe mine".
-    Priviti fiecare readaptare ca pe o ocazie de a spune mereu si mereu: "Chiar daca ma supar si trebuie sa te opresc, nu inseamna ca nu te iubesc. Te iubesc, orice-ar fi".
-    Asteptati-va ca separarile sa fie dificile. Un copil adoptat va fi ingrijorat: "Daca am pierdut deja un rand de parinti, ma vor lasa si acestia?"
-    Asteptati-va sa va puneti multe intrebari : "Am gresit cu ceva? Suntem suficient de buni pentru el? Chiar il intelegem? Asa trebuie sa simt?"
-    Asteptati-va la si mai multe intrebari in viitor: "Voi sunteti parintii mei adevarati? Absolut. Si vom fi intotdeauna aici pentru tine. Tu esti al nostru si noi suntem al tau".
-    Diferenta dintre asteptari si realitate va fi dificila. Toti parintii, bilogici sau adoptivi, trebuie sa inteleaga ca acel copil nu este persoana pe care ei au planuit-o.
-    Fiti pregatiti pentru infruntarea "atacurilor" externe, nu doar la copil ci si la parinti: "Ma necajesc pentru ca arat altfel decat tine. Stiu ca sunt adoptat. Ce inseamna asta?" Pentru a ajuta copilul sa treaca prin toate acestea, reflectati in primul rand la propriile sentimente. Fiti pregatiti sa luati apararea copilului, intr-un mod in care nu-l va jena, dar care-i va oferi sustinere. Cand vine acasa si povesteste asemenea incidente, fii gata sa-i oferiti intelegerea.
-    Intelegeti ca s-ar putea ca acest copil sa vrea sa-si cunoasca mama biologica. Daca doreste sa stabileasca o intalnire cu ea, trebuie sa fiti de acord.