Profesiunea de psihoterapeut, notiuni introductive
Psihoterapia - domeniu interdisciplinar - situat la granita dintre medicina si psihologie, este modalitatea de tratament cuprinzator, deliberat si planificat, prin mijloace si metodologii stiintifice, avand un cadru clinic si teoretic, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice si comportamente disfunctionale.
Procesul psihoterapeutic este bazat pe interactiunea dintre una sau mai multe persoane aflate in tratament si unul sau mai multi psihoterapeuti, in scopul inlaturarii atitudinilor ce perturba procesul de schimbare, incurajarii maturizarii, dezvoltarii si sanatatii persoanei aflate in tratament.Psihoterapeutului i se cere, in acest sens, parcurgerea unui program de educatie si formare generala si specifica.Exercitarea independenta a psihoterapiei consta din indeplinirea, de sine statatoare si responsabila a scopurilor propuse,fie in practica liberala, fie in cadrul institutionalizat.(definitie votata in Adunarea Generala a AEP, Siracuza, octombrie, 2003).
Psihoterapia isi gaseste aplicare in tratamentul majoritatii bolilor psihice, in cazul unor boli somatice cu o importanta componenta psihica, precum si in situatiile de normalitate in vederea optimizarii proceselor volitive (de vointa) si afective, ca si a performantelor fizice, psihice sau intelectuale.Psihoterapia se bazeaza pe colaborarea voluntara dintre psihoterapeut si pacient. Ea se asociaza uneori cu tratamentul medicamentos si/sau cu masuri de asistenta sociala si pedagogica. In aceste situatii psihoterapeutul isi desfasoara activitatea in colaborare cu medicul psihiatru (sau de alta specialitate, dupa caz) si cu alti membri ai echipei de sanatate mintala.
Profesiunea psihoterapeutica:Profesia psihoterapeutica este o profesie distincta; de aceea, psihoterapeutii beneficiaza de un program de inscriere in Registrul National al Psihoterapeutilor.Profesiunea psihoterapeutica se ocupa cu:- diagnosticarea sistematica, intelegerea temeinica si cuprinzatoare a starilor de suferinta sau tulburarilor psihice ale persoanei;- aplicarea unui tratament prin mijloace stiintifice si adecvate problemelor clientului/ pacientului;- stimularea dezvoltarii personale, a angajarii sociale si a unui stil de viata sanatos al persoanei.Psihoterapeutilor li se solicita garantarea neconditionata a integritatii fizice, sexuale, sociale si psihologice, a demnitatii si respectului pacientilor/clientilor in timpul procesului terapiei.
Competenta si dezvoltarea profesionala: Psihoterapeutilor li se solicita sa-si practice profesia intr-o maniera competenta si etica. Li se cere sa acorde atentie cercetarii si dezvoltarii stiintei din domeniul psihoterapiei.Pentru a obtine aceasta, psihoterapeutii trebuie sa se supuna unui program de educatie continua, in vederea tinerii la curent cu noile tendinte de dezvoltare a profesiei.
Confidentialitate: Atat psihoterapeutii, cat si personalul implicat in acordarea serviciilor de psihoterapie ,sunt uniti prin principii de confidentialitate cu privire la toate informatiile care le-au devenit cunoscute.(Extras din "Codul Etic al Asociatiei Europene de Psihoterapie")
Dreptul la psihoterapie: Recunoasterea drepturilor omului si drepturilor civile reprezinta un deziderat care nu poate fi atins fara realizarea unor reforme in structura serviciilor de psihiatrie, inclusiv un sistem de psihiatrie comunitara in care psihoterapia sa isi ocupe locul meritat, alaturi de alte forme de terapie.Departe de a se fi nascut intr-un spatiu vid, psihoterapia in Romania a prins a se afirma incepand cu anul 1993, odata cu infiintarea la Spitalul Gataia (langa Timisoara) a Asociatiei Romane de Psihoterapie, asociatie nationala "umbrela" reunind, la acea data, peste 100 de psihiatri si psihologi cu practica psihoterapeutica indelungata, multi dintre ei ca autodidacti, iar altii cu aspiratii la psihoterapie. Printre intiatorii acestui demers catre legitimizarea unei profesii distincte de cea de psihiatru sau psiholog, recunoscute cu multe zeci de ani inainte in Europa sau America, dar urgisite la noi, s-au aflat Prof. Mircea Lazarescu, regretatul dr. Radu Ricman, alti colegi mai tineri. ARP devine membra a Asociatiei Europene de Psihoterapie (Viena) in 1995 si singurul for acreditat de aceasta pentru acordarea Certificatului European de Psihoterapeut (2003), dupa reorganizarea sa sub numele de Federatia Romana de Psihoterapie (2000).La nivel european, in tarile cu veche traditie si practica (ex. Germania, Franta, Italia, Letonia, Malta, Olanda, Austria, Finlanda si Marea Britanie), profesia de psihoterapeut este reglementata distinct fata de cea de medic sau psiholog. Alte tari din Spatiul Economic European sunt in curs sau, cel putin, au in vedere prin demersurile Asociatiilor Nationale Umbrela, promovarea unei Legi Nationale privind profesia de psihoterapeut.Odata cu dobandirea statutului de membra a Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, devine legitima si in Romania aparitia unor reglementari competente si responsabile, nediscriminative, propuse de FRP- corpul profesional reprezentativ la nivel national si inaintate in 2006 Camerei Deputatilor a Parlamentului sub forma unui Proiect de Lege care vine sa armonizeze si sa puna in concordanta legislatia romaneasca cu cea europeana.Potrivit Declaratiei de la Strasbourg asupra psihoterapiei (21 octombrie 1990), in conformitate cu scopurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu acordul de nediscriminare valid in cadrul UE in legatura cu libera circulatiesi mobilitate a persoanelor si serviciilor in Spatiul Economic European, s-a convenit asupra urmatoarelor:
1. Psihoterapia este o disciplina stiintifica independenta, a carei practica reprezinta o profesie independenta si liberala;
2. Formarea (training-ul) in psihoterapie se desfasoara la un inalt nivel stiintific si de calificare, presupunand: teorie, experienta personala si practica sub supervizare;
3. Accesul la formare (training) este asigurat si se face prin variate calificari preliminare, in mod particular in stiintele socio-umane;
4. Multiplicitatea metodelor de psihoterapie este asigurata si garantata.