Persoana geloasă



   Gelozia apare in viața fiecăruia. In fiecare caz, gelozia este un conflict relațional intre trei oameni, de cele mai multe ori intre doi același sex și unul de sex opus. De regulă, cel mai gelos este cel al cărui relație de durată a fost invadată, adică soțul sau soția. Acesta se simte amenințat, frustrat, inșelat, manevrat.

   Dar și noul partener este uneori ( nu intotdeauna) invidios pe drepturile pretinse de partenerul de lungă durată, este furios și trist, pentru că trebuie să renunțe, să lupte, să aștepte ori să se ascundă. Cruțată de gelozie este doar persoana care se află intre cele două persoane concurente. Dar și ea este apăsată in conflictele care depășesc nivelul unui amuzament, de presiunea provocată de ingrijorare, neliniște, adesea de sentimente de vinovăție.

   Dintre sentimentele cunoscute in viață, nici unul nu este mai chinuitor ca gelozia. Ambivalența ei este ucigătoare, sfașierea intre dragoste și ură răsfrangandu-se numai asupra celor mai importante și mai apropiate persoane.

   Gelozia "normală" este foarte chinuitoare, inveninează viața, o face insuportabilă. Teamă și neliniște, agitație permanentă, impiedicarea vieții obișnuite. Ura deformează privirea clară și se difuzează asupra altor persoane apropiate, fie in accese de nervozitate și agresiune, fie intr-un exces de devotament  ( de pildă, asupra copiilor, care devin astfel furnizori de consolare și aliați). 

   Persoana proprie pare lipsită de farmec, consumată de depresii. Tot ce inainte făcea plăcere nu mai poate fi incadrat in contexte in care să poată produce bucurie. Lucrurile se realizează mecanic, dar dispoziția rămane tensionată, gandurile aleargă neincetat in altă parte, acolo unde, poate, soția, soțul sau prietena stă strălucind de fericire in fața acestui ingrozitor altul.

   Totul devine și mai chinuitor cand este vorba de contacte sexuale. Deși se spune că intensitatea relației și nu implinirea sexuală este cea mai importantă intr-o relație, acest lucru trebuie privit cu rezerve. In cazul unor dificultăți sexuale in căsătorie, ofensa este poate chiar mai mare: cu mine nu merge, dar acolo, afară, bineințeles, deodată merge.

H. Baumgart