Pericolul de a fi sănătos


In psihoterapia anumitor persoane, există o linie de gandire psihologică care pornește de la principiul potrivit căruia progresul, sănătatea și ușurarea constituie un beneficiu pe care clientul il respinge. Și atunci ne punem, totuși, intrebarea in ce măsură aceste beneficii ar putea fi rele pentru cel care le primește. Exact la acest lucru se referă fraza lui T.S. Eliot: "Restabilirea sănătății este doar incubația unei alte boli".

Acest tip de clienți au o reacție terapeutica negativă care ii pune in situația de a se confrunta cu cele mai profunde temeri pe care le poate ridica sănătatea. Această reacție negativă poate indica că ceva nu merge bine in terapie, dar deopotrivă, ea este un sindrom complex cu cauze multiple, cum ar fi sentimentul de vinovăție, nevoia de pedeapsa, narcisismul, depresia, rivalitatea, invidia, etc.

De fapt aceste persoane, prin reacția lor negativă, se apără de o amenințare, care ar putea să-i facă să  repete o experiență traumatică foarte timpurie, cum ar fi, de exemplu, separarea de mamă. Această atitudine, care uneori ori poate fi sub forma unui atac (psihologic) la adresa terapeutului, este de fapt, in acel moment, cea mai bună armă de apărare a clientului. Evident, toate aceste lucruri pot fi sesizate in funcționarea anumitor persoane, in relațiile lor cele mai importante.