Narcisic intr-o cultură narcisică

 
  Termenul narcisic este rar folosit ca un compliment atribuit cuiva cu o stimă de sine normală. De obicei formularea este folosită in mod peiorativ ca un sinonim pentru "al naibii", in special atunci cand ne referim la colegi sau cunoștințe pe care nu ii putem suferi. Adesea termenul este folosit pentru a ne referi la persoane ale căror succese și incredere in sine le invidiem.

   Noi trăim intr-o cultură narcisică, suntem sclavi devotați ai mijloacelor electronice de informare in masă, care prosperă din imagini superficiale și ignoră substanța și profunzimea. Consumul de bunuri este considerat singurul drum spre fericire. Frica noastră de imbătranire și moarte dă de lucru specialiștilor in infrumusețare. Suntem fascinați de strălucirea celebrității, a fi numărul unu este cel mai important scop al vieții.

   Persoanele foarte narcisice pot avea un succes mare in anumite profesii ca: afaceri importante, artă, politică, divertisment, sport. Totuși, in unele cazuri problematica narcisică poate fi reflectată in calitatea superficială a interesului profesional ca și cand reușita și recunoașterea sunt mai importante decat stăpanirea domeniului profesional insuși.

Glen Gabbard.