Medicamente pentru spirit

 

  Incepand de prin 1950, substantele chimice, sau psihotrope, au adus modificari in peisajul bolilor psihice. Ele au golit azilurile si au inlocuit camasa de forta si terapiile de soc cu plicul de medicamente. Desi nu vindeca nici o boala psihica, ele au revolutionat reprezentarile despre psihic, fabricand un om nou, neted si lipsit de umoare, epuizat de sfortarea de a evita pasiunile, rusinat ca nu corespunde idealului care i se propune.
  
   Prescrise atat de medicii generalisti, cat si de specialistii in psihopatologie, medicamentele psihotrope au un efect de normalizare a comportamentelor si de suprimare a celor mai dureroase simptome ale suferintei psihice, fara a deslusi insa semnificatia acestora.
   Initial, psihofarmacologia i-a adus omului un plus de libertate. Puse in circulatie in 1952 de catre doi psihiatri francezi, Jean Delay si Pierre Deniker, neurolepticele i-au redat suferindului psihic vorbirea. Ele au facut posibila reintegrarea lor in societate. Gratie lor,  tratamentele barbare si ineficace au fost abandonate. Cat despre anxiolotice si antidepresive, acestea le-au adus mai multa liniste nevroticilor si depresivilor.
  
   Cu toate acestea, ca urmare a increderii prea mari in puterea potiunilor sale, psihofarmacologia a sfarsit prin a-si pierde o parte din prestigiu, in ciuda extraordinarei sale eficacitati. Ea a izolat de fapt subiectul intr-o noua forma de alienare, avand pretentia de a-l vindeca de insasi esenta conditiei umane. In plus, ea a alimentat, prin iluziile sale, si un nou irationalism. Caci cu cat se asteapta mai mult ca suferinta psihica sa ia sfarsit prin inghitirea de pilule, care nu fac niciodata altceva decat sa inlature niste simptome, cu atat subiectul, dezamagit, se orienteaza ulterior catre tratamente corporale sau magice.
   Nu e deci de mirare ca excesele farmacologiei au fost denuntate chiar de catre aceia care o elogiasera si care astazi cer ca medicamentele spiritului sa fie administrate intr-un mod mai rational si coordonat cu psihoterapia.