Masuri de profilaxie a deprivarii emotionale
- Este favorabila participarea inca de timpuriu a mai multor persoane de incredere, de exemplu, tatal, la ingrijirea copilului, astfel ca la separare sa fie prezente persoane-substitut iubite. Cercul adultilor ar trebui sa fie totusi restrans la numai cateva persoane de incredere. O ingrijire timpurie responsabila a copilului din partea persoanelor straine se realizeaza in mod optim de catre rude sau bone (la copiii sub 2 ani). Din punct de vedere profilactic, importante sunt aici personalitatea persoanei de legatura (substitutiva) si o relatie iubitoare a copilului cu aceasta persoana.
- Ingrijitoarele de la cresa ar trebui sa aiba in grija doar un numar restrans de copii si daca este posibil un singur copil per grupa de varsta (la copiii sub 2 ani).
- In cazul creselor de zi si a celor cu program prelungit, hotaratoare este calitatea organizarii. Rareori ele sunt adecvate pentru sugarii sub un an, iar pentru copiii intre 1 si 3 ani, sunt in functie de calitate. Pentru copiii intre 3 si 4 ani sunt, in marea lor majoritate, fara probleme.
- La internarea in spital a copiilor in timpul primilor patru ani de viata (in special la operatii), parintilor trebuie sa le fie ingaduita sederea in spital. Utilitatea profilactica a acestei masuri a fost repetat demonstrata.
- In functie de posibilitati, adoptiile trebuie sa aiba loc inainte de luna a doua de viata a copilului. Dat fiind ca parintii adoptivi trebuie sa efectueze altminteri deseori o activitate cvasi-terapeutica in educatia copiilor lor, ei trebuie sa fie informati la timp despre posibilitatea consilierii de specialitate si este recomandabil sa se lucreze la demontarea eventualelor prejudecati care se ivesc.
- Caminele de copii si institutiile stationare pentru copii ar trebui sa fie astfel organizate, incat sa tina seama de nevoia copilului de figuri de relatie individuale si constante.
- La moartea timpurie a unei persoane de relatie sunt de importanta decisiva pregatirea empatica a copilului pentru a i se dea vestea si momentul de ramas-bun. In cazul in care cadavrul nu este deformat, luarea personala de ramas-bun de la el, intr-o atmosfera protectoare si de sustinere, poate contribui la despartirea launtrica si poate favoriza "interiorizarea" pozitiva a relatiei. Conceptul de moarte se formeaza la copil treptat, paralel cu stadiile de dezvoltare.
Daca aceste puncte de vedere sunt luate in considerare si daca in primii sai ani de viata copilul este ingrijit in mod consistent, constant si empatic, atunci, de regula, el dispune de o baza importanta pentru a rezista in viata si a putea suporta stresurile ulterioare.