Intelegerea defenselor




 Cu totii avem nevoie de defense pentru a supravietui. Prin acest lucru intelegem faptul ca avem nevoie de modalitati de a ne proteja de suferinta psihica ce constituie o parte fireasca a conditiei umane. Defensele, sau mecanismele de aparare, au fost comparate chiar cu o piele psihica ce are o functie de protectie similara cu pielea fizica ce furnizeaza o bariera in calea loviturilor vietii.

  Avem tendinta sa ne luam defensele de bune si, mai mult, nu suntem constienti de functionarea lor deoarece sunt proape in intregime inconstiente. Cu toate acestea, desi ne simtim mai bine cand sistemul nostru defensiv functioneaza, putem plati un pret mare daca realitatea noastra interioara devine prea distorsionata.

  Defensele pot fi atat normale si adaptative cat si patologice, deci obiectivul unei psihoterapii nu este este cel de-al deposeda in intregime pe client de acestea, ci de a-l face capabil sa-si utilizeze sistemul defensiv  intr-un mod mai flexibil si mai legat de realitate.

  Clientii din terapie cauta deseori ajutor atunci cand sistemul lor defensiv nu mai poate face fata nivelului curent de suferinta si se tem sa fie coplesiti de anxietatea rezultanta. Defensele sunt cel mai problematice atunci cand sunt mult prea rigide si devin parte a structurii caracteriale. Structurile defensive foarte rigide restrang capacitatea de a ne trai viata si de a ne conduce relatiile. Cand defensele sunt utilizate in situatii in care nu sunt cerute de realitate, utilizarea lor conduce la si mai multa suferinta si nu la protejarea noastra de ea.