Instabilitatea patologica in adolescenta

 

  Instabilitatea se manifesta in toate sectoarele vietii adolescentului: atat in plan comportamental cat si afectiv, scolar sau profesional. In planul comportamentului putem retine fuga, vagabondajul, sau pur si simplu nevoia de a se misca. In plan motor, instabilitatea se traduce prin importanta neatentiei motrice, a neindemanarii gestuale: apar frecvent perturbari ale tonusului de baza cu distonii si paratonii. Neindemanarea explica faptul ca orice sarcina este facuta de mantuiala, fara metoda sau atentie, singura grija fiind aceea de a o termina cat mai repede. In copilarie, antecedentele de instabilitate psihomotorie, de hiperkinezie nu sunt deloc rare.
 
    In plan afectiv, se remarca adesea o labilitate excesiva: prabusiri emotionale subite apar din motive aparent minore, sau pur si simplu pentru adolescentul are sentimentul difuz ca nu este iubit sau e respins. In alte cazuri, se pot observa momente subite de expansivitate a dispozitiei, de jovialitate. Aceasta instabilitate afectiva sfarseste in general prin trecere la act, singurul mod posibil de expresie a tensiunii psihice, fie ca este depresiva sau expansiva.
  
   Instabilitatea invadeaza si activitatile sociale: la adolescent, alegerea unei cariere profesionale sau a unei orientari scolare este proiectata permanent dar esueaza inca de la inceputul punerii in practica a realizarii sale. In general, profesorii, asistentii sociali, psihologii si psihiatrii consuma foarte multa energie pentru a le gasi un loc intr-o institutie sau ca ucenici, loc reclamat cu vehementa de adolescent si considerat ca fiind corespunzator de catre acesta. Si numai dupa cateva zile sau cateva saptamani, adolescentul isi pierde interesul fata de aceasta orientare, dorind altceva.
  
   In toate cazurile, absenteismul scolar si profesional este ridicat, instruirea este refuzata, adolescentul dorind sa acceada imediat la sarcinile cele mai valorizate si mai gratificante.
 
     Legat de instabilitatea emotionala, relatiile afective trebuie sa rasplateasca imediat, schimbarile de parteneri sunt frecvente. Nu este rara nici homosexualitatea episodica. Aceste relatii sexuale haotice sunt rareori satisfacatoare si traduc cautarea afectiva vesnic nesatisfacuta.
 
    La originea acestei instabilitati in impulsivitati este evocata nevoia de satisfactie imediata. Nevoia este imperioasa, cerand sa fie instantaneu satisfacuta: persoana de relatie trebuie posedata exact in momentul in care apare fie dorinta, fie, mai degraba, se face simtita nevoia. Aceata nevoie de satisfacere imediata trimite la incapacitatea de a tolera frustrarea si la perturbarile atat de frecvente referitor la notiunea de timp si de spatiu.