Imunitatea si apărarea psihologică



 Cand conștiința se inchide față de problemele emoționale care vor s-o provoace, planul corporal trebuie să se deschidă, in mod compensator, agenților patogeni prezenti. Imunitatea devine deci mai slabă ori de cate ori apărarea este exagerată pe planul conștient al persoanei.

 In principiu, omul este inarmat cu o apărare sănătoasă pe ambele planuri. Este in mod evident important să ne protejăm limitele corpului cu ajutorul unui sistem imunitar vital, față de o lume străină, plină de primejdii. Tot așa avem nevoie de o anumita apărare sufletească, pentru a nu fi inundați de impresii prea puternice și tarați in decompensări psihice.

 Țelul este mijlocul intre o deschidere totală și o inchidere absolută pe ambele planuri. Dacă mergem prea departe pe unul dintre planuri, il forțăm pe celălalt in direcția opusă să-și piardă echilibrul. Cine este in conștiința lui prea inchis, adică prea ostil conflictelor, obligă ca deschiderea să intre in umbră, unde reapare in corp ca predispoziție pentru agenți.