Idealul egalității in cuplu


In zilele noastre, ne face o deosebită plăcere să fim victimele unui ideal general, conform caruia partenerii trebuie sa fie egali și să aibă aceleași drepturi. Uităm faptul că, din fericire, toți oamenii sunt diferiți cu privire la ritmul lor de viață și in multe alte lucruri, că unul se  află inaintea sau in urma partenerului său și că parteneriatul se bazează mai repede pe cultivarea diferențelor, decat pe a asemănărilor.

Astfel, partenerii ar trebui să-și inceapă relația respectand mai ales ceea ce este diferit, nu ce este familiar in celălalt. Astfel se poate construi o opoziție constructivă, evitandu-se o luptă nesfarșită pentru independență, pentru  constrangerile forțate sau comparațiile nemiloase.

In acest conflict incredibil de obositor, aspru și ostil, ambele părți se doboară reciproc, apoi unul dintre cei doi rămane cu rolul celui mai puțin puternic, al celui slab, al celui neajutorat și depresiv, chiar dacă acest rol consumă la fel de multă energie ca și rolul celui puternic.