Factorii de risc cu potential traumatic    Prin factori de risc intelegem acele evenimente sau circumstante de viata stresante care favorizeaza individual sau prin interactiune o tulburare sau o maladie psihica. Ei reprezinta un risc pentru dezvoltari gresite sau tulburari psihice.
  
   Din punct de vedere terminologic, se poate diferentia intre factori de risc si factori situationali traumatici. Ambele grupe de factori pot sa actioneze conjugat in mod fatal in sensul unei traumatizari cumulative. Astfel, o trauma de soc este mai prost elaborata daca procesul de refacere este ingreunat sau mereu intrerupt de situatii familiale conflictuale, care constituie prin ele insele un factor de stres. Astfel de circumstante de viata conflictuale raman probabil in mod normal factori de risc subtraumatici, dar in combinatia mentionata ei pot contribui totusi la o situatie de viata per total traumatica. Dimpotriva, factorii si circumstantele de viata corectoare protejeaza de traumatizare, in ciuda unor evenimente si factori situationali potential traumatici.
  
   Iata o lista de factori de risc, respectiv factori situationali potential traumatici:

   -    Statut socio-economic scazut al familiei de provenienta
   -    Exercitarea profesiei de catre mama in primul an de viata
   -    Educatie scolara slaba a parintilor
   -    Familii mari si spatiu de locuit foarte mic
   -    Contacte cu institutii de control social
   -    Criminalitate sau disocialitate a unui parinte
   -    Dizarmonie cronica
   -    Comportament de legatura nesigur dupa 12-18 luni de viata
   -    Tulburari psihice ale mamei sau tatalui
   -    Mama care isi creste singura copilul
   -    Comportament autoritar din partea tatalui
   -    Pierderea mamei
   -    Relatii timpurii care se schimba des
   -    Abuz sexual si/sau agresiv
   -    Contacte proaste cu grupul de varsta
   -    Nastere ilegitima

   Pana acum studiile arata ca baietii sunt mai vulnerabili decat fetele. In timpul actiunii unui singur factor posibilitatea intervenirii unor tulburari de dezvoltare este mai curand redusa, la doi factori ea creste aproximativ de patru ori.