Experienta psihoterapeutului


    Experienta unui psihoterapeut nu se manifesta in mod necesar prin par carunt, un aer important si serios, chiar daca ea necesita o munca aprofundata, cu un numar oarecare de cazuri pe o perioada prelungita; importante sunt maniera si modul in care au fost lucrate cazurile sale. Aceasta experienta nu inseamna doar intelegerea si structurarea problemelor si cunoasterea evolutiei lor reale, ci si cunoasterea propriilor sale posibilitati de interventie  -  ea este deci si o "cunoastere de sine profesionala".
   Experienta ar permite deci o mai buna apreciere a unei probleme, motiv pentru care, eventual, poate fi important sa ceri sfatul unui terapeut experimentat, chiar daca acesta nu se poate ocupa de tratament. Mai ales in cazurile dificile experienta terapeutica poate oferi o sansa mai mare intr-o terapie condusa dupa regulile artei.
   Dar trebuie sa subliniem ca terapeutii mai putin experimentati pot cateodata sa compenseze aceasta lipsa de experienta printr-o munca aprofundata, prin entuziasmul si angajamentul lor; aceasta este valabil si pentru cazurile grave. Cine a lucrat cativa ani intr-o clinica cunoaste cazuri in care un tanar asistent a reusit acolo unde nu reusea cel in varsta, probabil pentru ca o mai buna relatie, respectiv o mai buna relatie de lucru, a compensat experienta mai redusa.
   Nu trebuie sa uitam ca in plus fata de experienta generala, o experienta specializata poate fi extrem de importanta si de necesara. Sa mentionam experienta in domeniul unor tulburari (alcoolism, anorexie nervoasa, panica, obsesii-compulsii, etc) si cu unele grupuri de pacienti (grupe de varsta, someri, femei abuzate, persoane cu handicap, etc).

   Aceasta experienta se castiga printr-o meditatie critica, aprofundata si prelungita, asupra muncii sale profesionale si a muncii celuilall, care se desfasoara in cadrul supervizarilor profesionale, discutiilor de caz ale echipei ce acorda ingrijire sau in comunitatile de lucru si de cercetare specializate.
   Cum amatorul nu poate niciodata sa recunoasca aceasta experienta, el trebuie sa se increada in unele indicii: recomandari competente, apartenenta la institutii sau asociatii profesionale de calitate si specializate si informatii privind activitatea profesionala in posturi cu responsabilitate sau de conducere.