Efectele traumatizante ale neglijării



  In comparație cu abuzul, neglijarea a fost relativ neglijată, nu doar in literatura științifică ci și in serviciile de protecție a copiilor și in serviciile de sănătate mentală. Efectul traumatizant al neglijării poate fi egal sau mai mare decat al abuzului - de exemplu, dubland rata depresiei intr-un eșantion și fiind un predictor important al neputinței de renunțare la comportamentul autodistuctiv, in ciuda continuării unui tratament intensiv.

  Neglijarea ia multe forme, pe care e util să le diferențiem. Se face diferența intre două forme de neglijare fizică: neindeplinirea nevoilor fizice (hrană, haine, adăpost, ingrijiri medicale și igienă) și absența supravegherii, din cauza căreia copilul ajunge să fie in pericol.

  Neglijarea emoțională sau psihologică este ceva mai dificil de definit și evaluat. Ea inglobează trei forme mai largi:

  - neglijarea emoțională, o lipsă de acordaj și receptivitate la stările emoționale ale copilului.
  - neglijarea cognitivă, eșecul de a susține și a intreține dezvoltarea cognitivă și educațională.
  - neglijarea socială, eșecul de a susține dezvoltarea interpersonală și socială.

  Indisponibilitatea psihologică este piatra de temelie a neglijării emoționale; acest termen caracterizează comportamentul părinților care nu sunt receptivi la cerințele copilului de căldură emoțională și confort. De exemplu, mamele indisponibile psihologic sunt relativ detașate și nereceptive, interacționand mecanic.

  Studiile arată că indisponibilitatea psihologică a avut un efect negativ mai mare in dezvoltare decat neglijarea fizică și alte forme de maltratare; ironic, această formă de maltratare a fost cea mai subtilă, dar cea mai periculoasă.