Efectele incestului in adolescenta



   Expresia deplasata a suferintei: unele conduite zgomotoase care apar brusc in adolescenta pot constitui dezvaluirea indirecta a relatiilor incestuase. Amintim tentativele de suicid, fugile, conduitele anorexice sau anorexia mentala tipica, consumul de produse (alcool), conduitele toxicomane.  Atnci cand aceste conduite apar concomitent cu transformarile pubertare si nu regasim indiciile riscurilor obisnuite, este necesar sa luam in calcul posibilitatea unor servicii sexuale si mai ales a incestului.
  
    Manifestarile sexuale inadecvate pot constitui de asemenea un indicator indirect: conduite sexuale haotice (uneori asociate cu fuga), prostitutie. Uneori aparitia unei sarcini poate scoate la suprafata relaia incestuasa, parintele nefiind neaparat autorul incestului. Totusi, de obicei, adolescenta pastreaza secretul numelui parintelui copilului.

   Expresia psihica a suferintei. Aceste manifestari sunt foarte frecvente:
   -    Tulburari de somn cu dificultati la adormire, cosmaruri
   -    Tulburari anxioase sau fobice (teama de a iesi in strada, teama de a ramane singura acasa etc)
   -    Tulburari depresive, devalorizare, culpabilitate, indignare, idei mortifiere etc

   Manifestari simptomatice pe termen lung:
   -    Dificultati de a se angaja intr-o relatie afectiva bazata pe incredere, asociate cu un sentiment de devalorizare si rusine
   -    Dificultati sexuale ulterioare, cu frigiditate, durere in momentul penetrarii, anorgasmie
   -    Dificultati in a-si asuma o paternalitate satisfacatoare: astfel, unele mame au o teama acaparanta determinata de relatiile dintre copilul si partenerul sau
   -    Prostituarea este o posibilitate des intalnita, unii autori regasind la trei sferturi dintre prostituate antecedente de abuz sexual intra sau extrafamilial.