Dezvoltarea narcisismului normal


Heinz Kohut a dezvoltat o teorie legată de cum o persoană poate dezvolta, treptat, un sine sănătos. El susține că un copil pentru a dezvolta un narcisism sănătos ar trebui, in mediul lui de dezvoltare, să aibă parte de trei tipuri de experiențe cu cei care au grijă de el.

Primul tip de experiență necesită un adult care poate răspunde la sentimentul innăscut de vigoare, măreție și perfecțiune al copilului și il confirmă, care poate privi copilul cu bucurie și incuviințare, susținandu-i stările mentale expansive.

Un al doilea tip de experiență necesară din punctul de vedere al dezvoltării necesită din partea copilului o implicare in relații cu alții mai puternici pe care copilul poate să ii admire și cu care poate sa fuzioneze, ca imagine a calmului și infailibilității.

Și, in final, cel de-al treilea tip de experiență identificat de Kohut ca fiind necesar pentru dezvoltarea sănătoasă necesită experiențe cu adulți care, prin deschiderea lor față de copil, trezesc in el un sentiment de asemănare esențială intre el și acei adulți.