Delasarea scolara in adolescenta




   Delasarea scolara apare in urma unei perioade satisfacatoare de scolaritate si se considera ca acest moment apare in cursul scolaritatii oricarui adolescent. Totusi, uneori delasarea scolara apare ca reactie la unele dificultati externe ( boala sau separare de parinti, deces, etc).

   Descrierea acestei delasari scolare se poate rezuma astfel: fara un motiv aparent si in mod progresiv, rezultatele obtinute la una sau mai multe materii sunt mai slabe, fara ca adolescentul sa declare in mod concret un dezinteres fata de scoala. In prima faza, adolescentul poate chiar sa fie uimit si ingrijorat din cauza acestei delasari a carei cauza nu o poate explica. Intr-o a doua faza, problema se modifica: delasarea se extinde asupra intregului ansamblu de materii studiate sau, dimpotriva, sa se centreze asupra unei singure materii, insa in acest caz esecul sa fie masiv.

   Evolutia cazurilor de delasare scolara este favorabila de cele mai multe ori. Astfel, in mod normal aceasta problema este una tranzitorie. Dimpotriva, exista riscul de a se permanentiza atunci cand adolescentul focalizeaza asupra acestei delasari imaginea pe care o are despre el insusi.

   Din punct de vedere psihologic, delasarea scolara apare ca o consecinta directa a diferitelor transformari caracteristice adolescentei.