Cum să nu ajutăm o persoană depresivă


Persoana depresivă este ideala pentru a invăța să facem diferența intre ajutorul fals și ajutorul corect. Imediat ce acționăm in conformitate cu sentimentul nostru "normal" de ajutorare și consolare, ne lăsăm induși in eroare de nevoile noastre, suntem prinși in capcană, dependenți de relația depresivă, suntem "coechipieri", blocați in depresie, incapabili de a acționa. Cand observăm acest lucru? Cel tarziu atunci cand constatăm, cu uimire, după un anumit timp, că aceeași persoană provoacă acum sentimente negative in noi, ne face să fim furioși și supărați.

Noi, in mod normal, cand suntem plini de compasiune și doritori de a ajuta, așteptăm ca intr-o anumită măsură, acest lucru să fie recompensat, acest lucru insemnand că că acelei persoane ii merge ceva mai bine. In cazul persoanei depresive, lucrurile stau invers: compasiunea intensifică mai mult suferința, ajutorul intensifică sentimentul de nejutorare, despovărarea crește povara, asistarea inmulțește grijile, iar consolarea intensifică sentimentul de lipsa de consolare - un ciclu fără sfarșit.

Fără să intrăm in alte detalii putem spune că atunci cand simțim milă pentru o persoană depresivă, există riscul de a nu o  mai lua in serios ca persoană, de a o face drept obiectul nostru, să facem ceva pentru ea, cu alte cuvinte in locul său, lucru pentru care aceasta se va răzbuna.