Copiii, adolescenții și cei care vor să-i schimbe


Din cauza condițiilor speciale de dependență, copiii și adolescenții sunt inconjurați de oameni care vor să facă ceva cu ei, din ei sau pentru ei. Aceasta este starea normală, care insă poate fi complicată de situațiile conflictuale prin faptul că o serie intreagă de persoane doresc, fiecare din punctul lor de vedere, să facă ceva pentru copii și adolescenți.  Terapeutul sau pedagogul pot fi mereu in pericol să devină o prelungire a autorității părintești. Terapeutul dorește să fie acceptat nu doar de copii și adolescenți cat și de părinții acestora, iar asta ar putea insemna ca intervenția terapeutică să meargă in direcția pe care și-o doresc părinții.

Un psihoterapeut are șanse doar dacă este nou, străin și diferit, atat pentru copil cat și pentru părinți. Ceea ce se urmărește in acțiunile cu copiii și adolescenții este că aceștia să invețe să-și pună intrebări legate de condițiile acțiunilor lor și să invețe să stabilească acea cale pe care doresc s-o urmeze sau să o evite.

Colaborarea cu părinții este importantă in cazul in care aceștia pun prea multe interdicții sau se resemneaza atunci cand copilul devine mai dependent. Sau atunci cand adolescentul iși caută propria cale in viață, adică iși creează aptitudinea de autoajutorare, iar acest fapt ii doare și le deranjează cadrul pe care și l-au creat.