Clarificare si ambivalenta
In viata oricui exista momente, perioade mai lungi sau mai scurte, in care te simti nemultumit, nesatisfacut, anxios, necajit, confruntat cu probleme grave, ce par de nerezolvat, sau cu simptome de boala. Resimti nevoia de a actiona pentru a schimba situatia si cauti ajutor, atunci cand suferi de o boala sau de alte probleme. Daca in asemenea momente sau perioade te simti intr-un impas si ajutorul partenerilor, cunostintelor si prietenilor n-a fost, nici el, suficient, este bine sa te gandesti la un ajutor profesional si sa te informezi asupra posibilitatilor de consiliere sau de terapie. In acest scop este important sa te opresti un moment, sa te "reculegi" si sa faci un fel de inventar al problemelor. Aceasta poate servi la clarificarea problemei, la o mai buna formulare a acesteia, la reflectarea asupra persoanei si a vietii tale, si la precizarea situatiei actuale si a viitorului dorit. Aceste reflectii pot fi apoi discutate cu un profesionist si se va lua eventual decizia pentru terapie.
Facand acest lucru, se poate sa descoperi ca ai sentimente ambivalente: pe de o parte, simti ca ar fi binevenit un ajutor, pe de alta parte, nu te hotaresti totusi sa-l cauti. Este bine atunci sa examinezi cu atentie motivele acestor ezitari, sa le notezi pe hartie si sa te gandesti la ele mai mult. Poti vorbi despre aceste lucruri cu o persoana de incredere sau cu un terapeut. Inceperea eventual a unei scurte terapii de incercare permite luarea unei decizii in cunostinta de cauza.
Iata cate formulari ale modurilor de manifestare a ambivalentei:
- Ar trebui sa imi rezolv singur problemele
- Nu se stie ce se va mai intampla
- Devii dependent
- Va avea un sfarsit aceasta terapie
- Aceasta nu va schimba oricum nimic
- Aceasta va fi dovada ca totul este din vina mea
- Nu tin sa-mi traiesc toata viata
- Consumul de energie si de bani este prea mare
- Vreau sa mai incerc inca o data singur
Ezitarea poate proveni dintr-un sentiment sanatos care iti spune ca nu-i nevoie sa cauti ajutor si sa consulti un expert la prima dificultate. Dar ea poate de asemenea sa te lipseasca de un ajutor realmente justificat, care ar putea sa te scuteasca, pe tine si pe altii, de suferinte inutile.