Ciudatenii ale somnului
Somnambulismul consta intr-o circulatie nocturna in stare de totala inconstienta. Exista, din fericire rare, si forme periculoase de somnambulism. In cazul unor accese frecvente (mai mult de o data pe saptamana), al unor plimbari riscante (iesirea din casa, urcarea pe marginea ferestrei), sau al prezentei unor tulburari asociate, se recomanda consultarea unui specialist. In momentul accesului de somnambulism, persoana poate tipa, poate fi agresiva verbal sau fizic si poate adopta conduite de mare risc. Pentru combaterea unor astfel de manifestari neplacute exista o serie de tratamente medicamentoase.
Scrasnitul din dinti in timpul somnului se numeste "bruxism" si survine in timpul somnului profund. Uneori, este destul de violent incat poate altera dentitia. Aceasta tulburare este banala si nu are cauze specifice.
Somnilocvia este obiceiul de a vorbi in somn si apare in timpul somnului profund. Cuvintele sunt mai mult sau mai putin inteligibile si in relatie de corespondenta cu visele. Poate fi instaurat un minidialog ce cel care doarme daca nu suntem prea intruzivi. Acest comportament nu este patologic.
Ritmiile somnului sunt miscari ritmate ale corpului, care survin in special in momentul adormirii. Persoana isi misca intr-o parte si in alta capul, bratele si picioarele.
Accesele hipnagogice sunt stimulari senzoriale (vaz, auz, pipait, senzatie de miscare) care survin in momentul adormirii. Se sprijina pe perceptiile exterioare, dar sunt deformate. La fel de benigne sunt contractiile musculare din momentul adormirii.
Daca toate aceste evenimente nocturne au un caracter permanent, daca se prelungesc si ameninta nevoia de somn minimal, ele trebuie tratate. Pot semnala o patologie, ca de exemplu o depresie, si atunci trebuie tratate in acest cadru.