Cauzele esecului in terapie
Esecul unui demers atat de complex cum este psihoterapia, se leaga de o serie de factori. Unii dintre acesti factori tin de caracteristicile clientului si de ce aduce el in terapie in ceea ce priveste motivatia, asteptarile nerealiste sau scopurile ascunse. Cand clientii sunt trimisi la terapeut impotriva vointei lor (asa cum li se intampla multora), cand sunt santajati de familie sa mearga la tratament sau sunt ambivalenti in ceea ce priveste schimbarea (si cu totii sunt asa), este foarte probabil sa nu se inregistreze progrese adecvate. Mai sunt si caracteristicile personale si atitudinile care influenteaza rezultatele, pe langa alte atitudini si conceptii contraproductive, ca de exemplu: "stiu ca asta nu ma va ajuta si tu n-ai ce face". Mai sunt si personalitatile diferite ale oamenilor care ar putea sa cauzeze probleme, precum si factorii organici care pot afecta capacitatea clientului de procesare a informatiei.
Exista variabile care contribuie la esec, pe care nu le putem controla. Acestia sunt factorii externi ce fac parte din realitatea si situatia clientului, ce pot include o familie care-l sufoca sau saboteaza, lipsa unui sistem suportiv, abuzul continuu de substante, saracia sau lipsurile, absenta unor mijloace de transport sigure pentru a veni pur si simplu la sedinta. Daca un client nu poate sa vina regulat la terapie, atunci rezultatele vor fi compromise. Daca familia sau prietenii saboteaza in mod activ si submineaza progresele, atunci lucrurile se complica foarte mult. Cand un client nu se sprijin solid pentru a putea introduce noi comportamente, atunci este greu sa se mentina progresul in afara sedintelor si efectele nu pot dura.
Exista factori care se leaga de procesul si relatia terapeutica in sine. Uneori exista o incompatibilitate primara intre clinician si client, iar lucrurile nu se leaga din cauza conflictului de personalitate, valori sau stil. Ritmul sesiunilor poate fi prea rapid sau prea lent, ceea ce-l forteaza pe client sa abandoneze prematur. Relatia este inadecvata, si nu exista angajament, incredere sau intelegere reciproca.
In cele din urma, nu sunt de neglijat caracteristicile terapeutului care pot impiedica succesul, nu doar cu un client anumit, ci in munca sa in general. Terapeutii care isi comunica atitudinile negative, care sunt perceputi ca rigizi si aroganti, care se arata narcisici sau plini de sine pot alunga clientii. Terapeutii pot de asemenea sa nu aiba competentele adecvate, prezentand probleme, de exemplu, cu confruntarea sau alte interventii pe care le calculeaza sau executa prost.