Caldura umana

 

  Exista situatii in care caldura umana poate fi inautentica. Insa, pentru majoritatea indivizilor, cantactele umane constituie experiente placute. Interactiunile agreabile, insotite de un zambet, sunt experiente comune, de rutina.
 
  Cu toate acestea, exista persoane cu tulburari la acest nivel de relationare, care manifesta raceala sau lipsa responsivitatii emotionale la contactul uman prietenos. Acestia par sa aiba dificultati privind cautarea activa a apropierii emotionale si pot prezenta o deficienta cronica denumita si responsivitate redusa.
 
  Persoanele ce manifesta raceala emotionala au suferit adesea o tulburare afectiva in perioada de dezvoltare timpurie, datorita unei relative lipse de raspuns emotional din partea parintilor. Astfel de experiente i-au facut sa devina retrasi, lipsiti de entuziasm si apatici. Aceasta deficienta fundamentala in dezvoltare, ce aparent isi are originile in perioada 16-25 de luni, se poate mentine sau chiar accentua in timpul adolescentei si, ulterior, in viata adulta.
 
 Deficienta la nivel de caldura umana trebuie diferentiata de inhibitia empatiei. Inhibitia, sau renuntarea defensiva la capacitatea de responsivitate si caldura emotionala, atunci cand acestea nu sunt afectate, apare ca o solutie la un conflict intrapsihic, de exemplu, ca protectie impotriva unei dezamagiri anticipate care este transferata din relatii anterioare nefericite.