Balbismul (balbaiala)
Balbismul consta in perturbarea interactiunilor orale; este o tulburare a debitului elocutiunii si nu a limbajului ca atare. Se intalneste la aproximativ 1% dintre copii, in majoritate baieti (3-4 baieti la 1 fata).
Se distinge balbismul tonic, cu blocaj si imposibilitatea de a emite un sunet pentru un anumit timp, si balbismul clonic, marcat de o repetare involuntara, sacadata si exploziva a unei silabe, adesea fiind prima din fraza. S-a cautat descrierea unei succesiuni a celor doua tipuri de balbaiala, dar in realitate ele coexista foarte frecvent.
Balbismul este acompaniat adesea de diverse miscari motorii: crisparea fetei, ticuri sau gesturi variabile mai mult sau mai putin stereotipe ale fetei, mainilor sau membrelor inferioare; la acestea se asociaza manifestari emotive (rosire, jena, transpiratia mainilor).
Apare in mod obisnuit intre 3 si 5 ani.
Daca o serie de autori au sperat o vreme ca vor descrie o personalitate patologica a subiectului balbic, din fericire aceasta vreme a fost depasita. Totusi, anumite trasaturi de personalitate se regasesc cu o frecventa ridicata: introversie si anxietate, pasivitate si supunere, agresivitate si impulsivitate - exista in aproape toate descrierile.
Daca in anumite cazuri balbismul se atenueaza sau chiar dispare in mod spontan o data cu avansarea in varsta, posibila sa persisitenta si obstacolul relational pe care il reprezinta justifica abordarea terapeutica. Toti autorii sunt de acord in a recunoaste ca tratamentul balbismului cu cat este mai precoce, cu atat mai bune si mai rapide sunt rezultatele. Treapia trebuie realizata intre 5 si 7 ani.
Dupa varsta de 10 ani, si apoi in adolescenta, tratamentele devin dificile, iar rezultatele, cel putin in ceea ce priveste simptomul, devin aleatoare. Acest fapt este cu atat mai usor de inteles cu cat balbismul a putut, o data cu dezvoltarea copilului, sa se detaseze de semnificatia sa emotionala initiala si persisita pur si simplu ca o "urma" fara raport cu problematica psihoafectiva a individului actual.