Asociatia libera ca rezistenta


 

    "Trebuie sa asociez liber acum sau sa va povestesc ce traiesc intr-adevar?"
 
    Aceasta intrebare a unui pacient atrage atentia ca asociatia libera poate fi folosita si ca rezistenta. Astfel, pacientii cu o structura caracteriala obsesionala pot de pilda sa maltrateze regula de baza, adica sa urmeze cu supunere de scalvi recomandarea de a renunta la interventii disturbatoare, insa deplasarea spre detalii devine pentru ascultator un proces de aparare chinuitor: descrierile detaliate si minutioase (frecvent, a unor date din lumea exterioara) abat atentia de la teme mai importante si creeaza o scena in care psihoterapeutul, cu toate asteptarile sale si tensionat, "spera la marele rezultat".
 
    Alti pacienti povestesc aparent spontan si cu o participare emotionala, dar povestirile lor nu au nici un sens. Este ca si cum ei vor sa-l duca de nas in mod inconstient pe analist, ca si cum ar vrea sa spuna: "In mod oficial nu-mi poti reprosa nimic, caci la suprafata indeplinesc asteptarile tale, dar in fond eu fac ce vreau". Iata exemplul unu pacient care era intr-o psihanaliza:

   "Multi ani a stat pe o canapea la un analist si a facut cu blandete tot ce, conform inchipuirii sale, astepta analistul de la el, si anume a asociat neincetat si nemijlocit, iar pacientul si analistul s-au dedat unei farse de psihanaliza".
 
    Lupta impotriva regulii de baza nu se exprima prin urmare doar prin tacere si ascundere, ci si prin vorbire, iar in fond la aproape orice pacient diversele aspecte ale acestei atitudini alterneaza.