Apropierea emotionala, Stabilitatea in relatii, Identitate



   Apropierea emotionala si stabilitatea in relatii depind in intregime de sentimentul stabilitatii propriei identitati (sau a imaginii de sine). Daca exista tulburari ale imaginii de sine, in perioada copilariei sau adolescentei, apropierea emotionala in cadrul relatiilor din viata adulta poate determina anxietatea de fuziune a sinelui cu persoana iubita.
  
   Aceasta anxietate este adesea diminuata prin crearea unei distante, adica o indepartare fizica sau emotionala de persoana iubita sau prin cautarea unui motiv de cearta (ostilitatea ca aparare). Astfel, s-au putut diferentia lanturi invizibile, orbite si ziduri invizibile, ca patternuri de distantare distincte ce se regasesc la diferite persoane.
  
   Anumite studii au aratat ca la barbatii casatoriti ce aveau "nevoie" de o relatie extraconjugala, acestea erau patternuri destinate sa ii apere de anxietatea cronica legata de fuziunea sinelui cu persoana iubita. Aceeasi dinamica s-a identificat si la femeile cu "nevoia" presanta de a trai simultan doua relatii de iubire.
  
   Terapeutii relatiilor interpersonale au ajuns de-a lungul timpului la concluzia ca exista trei niveluri principale de functionare interpersonala:

   1.    Nivelul de baza este cel narcisic (autist). La acest nivel primitiv, persoana nu ii vede pe ceilalti ca fiind separati de el, ci percepe distorsionat reactiile acestora, in functie de propriile fantasme si dorinte. Acesti indivizi narcisici au sperante nerealiste privind mediul, care este in mod constant gresit inteles, datorita unei slabe capacitati de testare a realitatii si de judecata.

   2.    Un nivel ceva mai bun de functionare interpersonala este descris ca fiind bazat pe satisfacerea unei nevoi. Aceste persoane (uneori descrise deopotriva ca narcisice) manifesta in general insensibilitate si cruzime fata de cei cu care au o relatie. Ei se folosesc de acestia in scopuri sexuale, financiare sau pentru a avansa, fara a fi insa interesati de o apropiere emotionala sau de sentimentele si modul de functionare al partenerului.

   3.    In ultimul rand, nivelul interpersonal de functionare cel mai sanatos implica empatia mutuala. Persoanele aflate la acest nivel se adapteaza emotional unul la celalalt, in special cu privire la dispozitia afectiva, dorintele si sensibilitatile reciproce. Acestia incearca sa se inteleaga si sa se sustina reciproc. Functionarea la unul dintre aceste niveluri nu le exclude pe celelalte, care inca opreaza partial. Cu cat persoana este mai normala, cu atat exista un grad mai mare de empatie reciproca.