Anorexia sau iluzia independentei

 

  Aceasta tulburare exprima incapacitatea de a asuma transformarile corporale proprii pubertatii. Este vorba de un refuz voluntar de a se alimenta insotit de un regim alimentar special, de o frica de a se ingrasa, ceea ce conduce la o pierdere in greutate si, adesea la amenoree.
 
  Anorexia face parte din tulburarile imaginii corpului in masura in care adolescenta nu-si da seama ca este foarte slaba, astfel incat, chiar daca nu cantareste decat foarte putine kilograme, continua sa se vada obeza. Prin intermediul acestei  restrictii alimentare, incearca sa impiedice procesul de crestere, amanand cat mai mult cu putinta aparitia caracterelor sexuale secundare (sani, coapse).
     
  Adesea, tinerele anorexice au in secret o atractie irezistibila pentru alimente. De altfel, erau adesea "plinute" inainte de pubertate, moment in care debuteaza in general anorexia. Anorexia, in cazul a numeroase tinere, este o lupta impotriva unei tendinte spre bulimie.
  
  Anorexia este o distantare de placerea alimentara si de celelalte forme de placere, in special cea sexuala. Energia libidinala este pusa in slujba controlului alimentar. Slabitul, care duce la disparitia formelor si la amenoree, ataca aspectele feminitatii. Practica sexuala este posibila, dar adesea este una mecanica, putin senzuala, care nu ofera decat o placere foarte localizata. Anorexica se teme de dependenta amoroasa, astfel incat, adesea, anorexia apare ca urmare a unei deceptii sentimentale. In acest caz, anorexia este o tentativa de izolare, de inchidere narcisica in sine pentru a se sustrage suferintelor din iubire, devenind un fel de manastire.

  Aceasta afectiune evita dependenta, deci deceptia si frustrarea. Este vorba, de fapt,  de dorinta de a nu dori nimic.